czwartek, 23 listopada 2017

Na dobry początek placki ziemniaczane z niespodzianką... ;)


Zaczniemy kulinarnie, dzisiaj przedstawiamy pyszne i chrupiące placki ziemniaczane. Niby takie banalne, a jakie pyszne :)

Składniki: ( porcja dla dwóch osób)|
- 4 ziemniaki najlepiej z dużą zawartością skrobii
- 1,5 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- przyprawy
- 2 jajka
- łyżka śmietany
- ser żółty najlepiej tarty

* deska do krojenia i nóż do obierania lub po naszemu jakaś obieraczka


  1. Wszystko obieramy

  2. Wszystko ścieramy na papkę lub jak kto woli gluta ;p można to zrobić na tarce na najdrobniejszych oczkach lub tak jak my jeśli macie blender posiekać cebulę a ziemniaki pokroić w kostkę czosnek można wrzucić w całości i wszystko dokładnie zblendować.
  3. Odsączamy naszą masę przez drobne sitko lub jakąś gazę do osobnej miseczki lub jakiegoś pojemnika.

  4. Wodę która nam została delikatnie wylewamy tak żeby na dnie pozostała nam skrobia

  5. Dodajemy jajka, ser około 3 łyżek (u nas to był Emmentaler), no i naszą pozostałą skrobię.

  6. A teraz doprawiamy, zwykle dodaje się soli pieprzu a my a w zasadzie Łukaszek uwielbia poszaleć z przyprawami więc były to:
    -sól
    -pieprz
    -wegeta
    -mieszanka świdnicka ( zakupiona na naszym rodzimym Dzierżoniowskim targu :D ) nie mamy pojęcia gdzie to cudo jeszcze można spotkać
    - cebulka prażona Knorr ( ta w kosteczkach )
    - koperek
    - szczypta oregano

     
  7. No i na koniec koniecznie łyżka śmietany 18% żeby masa nie ściemniała

 A poniżej  wspomniana wcześniej Mieszanka Świdnicka


No to czas na smażenie.

          

 Oczywiście pierwsze nam się przypaliły, ale tradycja musiała być zachowana :)

          

Kolejne już wyszły nam znacznie lepiej.

          


Najlepiej smakują podane ze śmietaną lub jak kto lubi z solą bądź cukrem. A żeby smakowało jeszcze lepiej można podać kieliszek białego wina Sauvignon Blanc.

Świetnym dodatkiem jest również pyszny domowy sos czosnkowy tutaj przepis :)


 Życzymy smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz