Składniki: ( porcja dla dwóch osób)|
- 4 ziemniaki najlepiej z dużą zawartością skrobii
- 1,5 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- przyprawy
- 2 jajka
- łyżka śmietany
- ser żółty najlepiej tarty
* deska do krojenia i nóż do obierania lub po naszemu jakaś obieraczka
- Wszystko obieramy
- Wszystko ścieramy na papkę lub jak kto woli gluta ;p można to zrobić na tarce na najdrobniejszych oczkach lub tak jak my jeśli macie blender posiekać cebulę a ziemniaki pokroić w kostkę czosnek można wrzucić w całości i wszystko dokładnie zblendować.
- Odsączamy naszą masę przez drobne sitko lub jakąś gazę do osobnej miseczki lub jakiegoś pojemnika.
- Wodę która nam została delikatnie wylewamy tak żeby na dnie pozostała nam skrobia
- Dodajemy jajka, ser około 3 łyżek (u nas to był Emmentaler), no i naszą pozostałą skrobię.
- A teraz doprawiamy, zwykle dodaje się soli pieprzu a my a w zasadzie Łukaszek uwielbia poszaleć z przyprawami więc były to:
-sól
-pieprz
-wegeta
-mieszanka świdnicka ( zakupiona na naszym rodzimym Dzierżoniowskim targu :D ) nie mamy pojęcia gdzie to cudo jeszcze można spotkać
- cebulka prażona Knorr ( ta w kosteczkach )
- koperek
- szczypta oregano
- No i na koniec koniecznie łyżka śmietany 18% żeby masa nie ściemniała
A poniżej wspomniana wcześniej Mieszanka Świdnicka
No to czas na smażenie.
Oczywiście pierwsze nam się przypaliły, ale tradycja musiała być zachowana :)
Kolejne już wyszły nam znacznie lepiej.
Najlepiej smakują podane ze śmietaną lub jak kto lubi z solą bądź cukrem. A żeby smakowało jeszcze lepiej można podać kieliszek białego wina Sauvignon Blanc.
Świetnym dodatkiem jest również pyszny domowy sos czosnkowy tutaj przepis :)
Życzymy smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz