piątek, 1 grudnia 2017

Spaghetti Alla Carbonara


Kiedy zastanawiamy się co by tutaj dzisiaj zrobić na obiad, kiedy właśnie nam się nie chce nic gotować, wtedy zwykle kończy się na Spaghetti Ala Carbonara. To chyba najszybsze danie świata a w dodatku przepyszne. UWAGA: Danie dla osób które raczej się nie odchudzają :D.


Robiąc zdjęcia składników, chyba zapomnieliśmy że Spaghetti nie da się zrobić bez makaronu! Więc robiąc listę zakupów pamiętajcie żeby koniecznie kupić makaron ;)
SKŁADNIKI:
- makaron
- bekon około 350g
- zielone szparagi 250g
- 1 duża cebula
- 0,50 ml białego wina
- 2 żółtka
- ser tarty ( najlepiej mozarella lub parmezan* ale Emmentaler czyGouda również się nadadzą )
* parmezan (nadaje specyficznego smaku mocno aromatycznego sera, nie jest obowiązkowy)
- śmietana 18% 200g
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy ( oregano, bazylia, sól, pieprz) 


Zaczynamy od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, a w czasie gotowania zabieramy się za przygotowanie reszty składników.
Obieramy cebulę i czosnek, bekon kroimy w kostkę. Teraz czas na szparagi, należy pozbyć się z nich twardych końcówek, najlepszym sposobem na ich pozbycie się jest złamanie końcowek. Szparaga łapiemy dwiema rękami, jedną ręką trzymając samą końcówkę , a drugą około 3-4 cm dalej. Delikatnie naciskamy i odłamujemy końcówkę. Szparag złamie się w miejscu gdzie zaczyna się najbardziej dojrzała i najsmaczniejsza część.




 Na koniec kroimy nasze zielone potworki.



Podsmażamy bekon, jeśli był on dość tłusty nie trzeba będzie podlewać go dodatkowo olejem.


Kiedy bekon jest już lekko podsmażony dorzucamy do niego nasze zielone potworki,


a następnie dorzucamy cebulę i smażymy kilka minut aż szparagi delikatnie zmiękną.



Na samym końcu smażenia  dodajemy przeciśnięty czosnek, gdybyśmy dodali go na początku smażenia, jego smak byłby niewyczuwalny. Wszystko podlewamy odrobiną białego wina.

A teraz czas na sekret całego Spaghetti...
Do jakiegoś większego naczynia (miseczka lub duża szklanka) wlewamy śmietanę, wbijamy dwa żółtka mieszamy i  doprawiamy przyprawami. Możemy dorzucić odrobinę sera dla zagęszczenia.



Wlewamy śmietanę na patelnię, do naszej mieszanki mięsa i warzyw, wszystko podsmażamy około 2 minutki cały czas mieszając żeby nic nam nie przywarło i gotowe.


A o makaronie znowu nikt nie pamięta ;D
 Więc przypominamy:)
Teraz odcedzamy makaron przelewając go zimną wodą żeby zatrzymać proces gotowania. Wrzucamy go znowu do garnka w którym się gotował i dodajemy naszą mięsną mieszankę. Mieszamy z makaronem, nakładamy na talerz i podajemy posypując po wierzchu serem.
Danie jest proste, szybkie i bardzo smaczne :)

CIEKAWOSTKA:

 Jako ciekawostkę powiemy wam że kwaśną śmietanę równie dobrze możecie zastąpić słodką śmietanką 30%, tylko podczas łączenia jej z mięsem na patelni może zacząć oddzielać się tłuszcz więc w pogotowiu trzymajcie mleko, które pomoże wam uzyskać jednolitą masę.



Pewnie zastanawiacie się dlaczego w naszym spaghetti jest coś czarnego... Czyżby coś się przypaliło? Nie :) To poprostu czarny makaron:) 

4 komentarze:

  1. Mimo, ze nie jem bekonu (bo jestem semiwegetarianka), wyglada smacznie :D
    Bez bekonu tez pewnie byloby pyszne :D :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie próbowaliśmy bez bekonu, ale myślę że byłoby równie pyszne :)

      Usuń
  2. Wyglada smakowicie choc przyznaje, ze ten czarny makaron nie zastanowił na poczatku haha :)

    OdpowiedzUsuń